producenci_opakowan_foliowych2

Opakowanie foliowe do kontaktu z żywnością

Wszelkie opakowania służą jako zewnętrzna warstwa, która ma za zadanie zabezpieczyć każdy towar podczas jego transportu oraz samego przechowania. Ważnym aspektem opakowania jest także jego funkcja marketingowa, której celem jest przyciągnięcie konsumenta oraz zachęcenie go do kupna towaru.

Producenci opakowań foliowych są w pełni odpowiedzialni za opakowania przeznaczone do kontaktu z żywnością. Podczas produkcji i dystrybucji opakowań muszą przestrzegane być następujące procedury:

  • substancje zawarte w opakowaniu muszą być dozwolone dla kontaktu z żywnością a ich stężenie w żywności (wynikające z przenikania tychże substancji) nie może przekraczać ustalonej normy,
  • wszystkie niejadalne części muszą zostać oznakowane,
  • substancje mogą powodować zmianę składu żywności pod warunkiem, że są zgodne z przepisami dotyczącymi tejże żywności, nie mają na celu zatajenia niezdatności do spożycia produktu (psucia się) oraz nie wprowadzają w błąd klienta,
  • każdy z producentów opakowań foliowych ma obowiązek poinformować organy zajmujące się pakowaniem towaru jak wykonać to prawidłowo oraz wymienić substancje jakie zawiera opakowanie.

Każde oznakowanie na opakowaniu ma obowiązek być widoczne, czytelne, nieusuwalne, podane w jasnym języku lub w kilku językach zrozumiałych dla konsumentów.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s